Programul EU4Digital lansează proiectul pilot privind schimbul automat de informații vamale între Republica Moldova și România

Proiectul pilot e-Vamă a fost lansat pe 24 martie de către Programul EU4Digital împreună cu autoritățile vamale din Republica Moldova și România.  Acesta permite schimbul automat de informații prin sistemul de Schimb Sistematic de Date Electronice (SEED) între autoritățile vamale ale țărilor învecinate.

Ca urmare a proiectului pilot, se preconizează ca schimbul automat de informații vamale să crească productivitatea funcționarilor vamali, să permită trecerea mai rapidă a frontierei și, în cele din urmă, să eficientizeze traficul de marfă. După activarea soluției la scară largă, proiectul pilot e-Vamă va facilita schimbul de date între autoritățile vamale în timp real, va îmbunătăți timpul de eliberare a mărfurilor și va contribui la o evaluare mai eficientă și efectivă a riscurilor prin aplicarea unor mecanisme moderne de schimb, analiză, și comparare a datelor și va ajuta la identificarea discrepanțelor și a altor nereguli în avans.

Proiectul pilot a fost lansat pentru o zi la punctul de trecere a frontierei Leușeni – Albița și a permis administrațiilor vamale participante să testeze schimbul de date pe mijloacele de transport goale.

După finalizarea etapei de pilotare, experții UE vor elabora recomandări pentru implementarea soluției SEED. În urma testării aplicației SEED, se va putea analiza oportunitatea utilizării acesteia pentru schimbul de date cu privire la alte tipuri de transport.

În contextul demarării proiectului pilot, părțile au semnat un „Memorandum de Înțelegere între Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Agenția Națională de Administrare Fiscală a României cu privire la proiectul pilot privind schimbul automat de informații vamale în cadrul Programului EU4Digital. ” Memorandumul conține în mod expres categoria și cerințele privind setul de date pentru schimbul automat. În urma proiectului pilot, administrațiile vamale vor lua în considerare posibilitatea extinderii utilizării soluției la alte puncte vamale, pentru a facilita trecerea frontierei.

Proiectul pilot e-Vamă în Republica Moldova și România a fost conceput după un proiect pilot de succes desfășurat anterior între Lituania și Belarus și pe baza a peste zece ani de experiență de utilizare a aplicației SEED pentru schimbul de date vamale în Balcanii de Vest.

Proiectul pilot e-Vamă este lansat în cadrul proiectului Programului EU4Digital, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în cadrul Inițiativei regionale EU4Digital, în comun cu autoritățile vamale din Republica Moldova și România.

Informații generale:

Programul EU4Digital își propune să extindă beneficiile Pieței Unice Digitale a Uniunii Europene către statele partenere din est, sprijinindu-le în reducerea tarifelor de roaming, dezvoltarea infrastructurii de comunicații în bandă largă de mare viteză pentru a stimula economiile și a extinde e-serviciile, armonizând cadrele digitale în întreaga societate în domenii variate de la logistică la sănătate, construirea securității cibernetice, dezvoltarea competențelor și crearea mai multor locuri de muncă în industria digitală.

The post Programul EU4Digital lansează proiectul pilot privind schimbul automat de informații vamale între Republica Moldova și România appeared first on EU4Digital.