Proiectul pilot e-Vama între Republica Moldova și România la etapa finală de pregătire

Serviciile vamale din Republica Moldova și România se află la etapa finală a acțiunilor pregătitoare pentru lansarea proiectului pilot e-Vama între cele două țări, în comun cu Programul EU4Digital. Aceasta presupune schimbul automat de informații prin intermediul sistemului SEED (Schimb Electronic Sistematic de Date), între autoritățile vamale din Republica Moldova și România, și va fi testat, inițial, la punctul de trecere a frontierei (BCP) Leușeni-Albița.

În perioada 15-16 februarie a avut loc o vizită la fața locului la BCP.  Responsabilii de la Serviciul Vamal din Republica Moldova au avut mai multe ședințe de lucru cu experții Programului EU4Digital și reprezentanți ai Autorității Vamale Române. Participanții au discutat despre importanța inițierii schimbului automat de date vamale și despre beneficiile pentru fluidizarea traficului transfrontalier pe care le poate aduce utilizarea sistemului informațional SEED, care a fost deja implementat cu succes în Balcanii de Vest cu asistență UE. Părțile au convenit asupra scenariului care va fi testat în cadrul proiectului pilot e-Vama. Conform acestui scenariu, administrațiile vamale participante vor face schimb de date privind mijloacele de transport goale.

Se preconizează că această acțiune va crește productivitatea funcționarilor vamali, va permite mijloacelor de transport goale să treacă mai rapid frontiera și, ca urmare, va fluidiza traficul de automarfare. Din punct de vedere al aplicării legii și al asigurării securității, vehiculele fără încărcătură sunt considerate a fi cu risc ridicat de fraude vamale (de exemplu, utilizate în traficul ilicit de mărfuri – declarate oficial drept goale, dar cu unele mărfuri ascunse în interior). Schimbul automat de date între autoritățile vamale va face posibilă verificarea conformității informațiilor înregistrate pe o parte a frontierei cu cele de pe cealaltă parte, ceea ce va ajuta la depistarea și prevenirea traficului ilicit de mărfuri.

Scopul proiectului pilot e-Vama este de a facilita schimbul de date între autoritățile vamale în timp real, de a îmbunătăți timpul de eliberare a mărfurilor și evaluarea mai eficientă și mai efectivă a riscurilor prin aplicarea unor mecanisme moderne de schimb, analiză, comparare a datelor și identificarea discrepanțelor și a altor nereguli în prealabil.

Pilotarea este planificată pentru martie 2022.

Proiectul pilot dintre Republica Moldova și România urmează încheierea cu succes a proiectului pilot UE-PaE între Administrațiile Vamale din Belarus și Lituania, desfășurat cu un an în urmă.

Comunicat de presa

EU4Digital – e-Comerț

The post Proiectul pilot e-Vama între Republica Moldova și România la etapa finală de pregătire appeared first on EU4Digital.

Generated by Feedzy