10 mai – Ziua Independenței Naționale

 10 mai este o zi-simbol pentru istoria României: în 1866 Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat domnitor; în 1877 Principele Carol I a promulgat proclamația Parlamentului din ziua anterioară privind independenţa statului român față de Imperiul otoman; în 1881 România era proclamată regat iar Carol I a devenit rege. Afirmarea independenței de stat a reprezentat un pas esențial pentru a face posibilă constituirea României Mari, în anul 1918.

Dobândirea independenței naționale a deschis drumul modernizării accelerate a statului și societății românești, prin conectarea strânsă la valorile occidentale. În România s-au construit tot mai multe spitale iar învățământul universitar medical s-a dezvoltat rapid, acoperind tot mai multe din nevoile de îngrijire medicală ale populației. În 1874 a apărut prima lege sanitară din România, care conținea și un capitol de igienă publică, iar în 1910 a doua lege sanitară. S-au creat instituții și laboratoare de igienă publică iar starea de sănătate a populației s-a îmbunătățit.

Prin obținerea independenței de stat România s-a afirmat ca un stat dornic să construiască instituții moderne, puternice și funcționale, prin care starea de sănătate a populației să fie îmbunătățită iar oamenii să aibă o viață mai lungă și mai sigură. La mulți ani, România!

 

Published
Categorized as Articole
Generated by Feedzy