Forumul anual EU4Digital al startup-urilor și inovării 2022

Pe 27 ianuarie, Programul EU4Digital va reuni reprezentanți guvernamentali, organizații de top din ecosistemele de startup-uri și experți în domeniul inovației la primul forum politic de nivel înalt „Către soluții inovatoare pentru dezvoltarea ecosistemelor de startup-uri în Parteneriatul Estic”. Evenimentul se va desfășura de la distanță sub forma unei sesiuni virtuale.

Acest forum politic de nivel înalt își propune să ofere o platformă pentru a împărtăși progresele și provocările și pentru a discuta viitoarea cooperare în vederea identificării soluțiilor inovatoare pentru dezvoltarea regiunii. În acest an, forumul se va concentra pe înțelegerea strategiilor și instrumentelor de sprijinire a dezvoltării ecosistemelor de startup-uri în țările partenere din est. 

Principalul public al evenimentului va fi format din reprezentanți ai Comisiei Europene (DG NEAR), reprezentanți de nivel înalt ai guvernelor naționale, organizații de top din ecosistemul de startup-uri și alți experți recunoscuți în domeniul startup-urilor și al inovării TIC.

Forumul va fi deschis cu un cuvânt de bun venit din partea reprezentantului Comisiei Europene (DG NEAR), urmat de o prezentare a domnului Charles K. Whitehead, fondator al EO Business Incubator din Kiev și director fondator al programului de drept, tehnologie și antreprenoriat la Cornell Tech (SUA). El va reflecta asupra potențialului regiunii, importanței conectivității și va împărtăși exemple inspiraționale de realizări în domeniul inovării TIC și al startup-urilor în Parteneriatul Estic.

Evenimentul va celebra lansarea oficială a platformei inovatoare a ecosistemului de startup-uri din Parteneriatul Estic, care deja astăzi reunește peste 2200 de startup-uri, peste 20 de investitori de capital de risc și peste 135 de corporații. Platforma este menită să furnizeze tendințe la nivel macro și informații de încredere pentru elaborarea de politici bazate pe date în vederea dezvoltării ecosistemului de startup-uri. Aceasta a fost dezvoltată în parteneriat cu Dealroom.co, pe baza celor mai bune practici din Uniunea Europeană, cum ar fi platforma EuropeanStartups. În timpul forumului, domnul Matthieu Demolin, Șef Ecosisteme la Dealroom, va prezenta platforma și beneficiile pe care le va aduce mai multor grupuri de utilizatori și Parteneriatului Estic ca regiune.

Forumul va fi încununat cu o discuție pe tema „Importanța soluțiilor inovatoare pentru creșterea ecosistemului de startup-uri”. Reprezentanți ministeriali și experți de nivel înalt din PaE vor fi invitați la o discuție strategică despre modul în care soluțiile, inițiativele existente la nivel național și internațional ar putea ajuta la accelerarea creșterii ecosistemului de startup-uri și care sunt perspectivele de viitor.

Discuția va găzdui următorii vorbitori distinși:

Davit Sahakyan, Ministru Adjunct, Ministerul Industriei de înaltă tehnologie din Armenia

Andrei Cușca, Șef Direcție politici și reglementări în domeniul  Societății Informaționale și Economiei Digitale, Ministerul Economiei, Republica Moldova
Oleksandr Bornyakov, Ministru Adjunct, Ministerul Transformării Digitale și șeful proiectului Diia, Ucraina
 Expert senior în domeniul TIC și Ecosisteme de startup-uri al Programului EU4Digital

În timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri, participanții vor avea posibilitatea de a pune întrebări, precum și de a-și prezenta nevoile și a-și împărtăși ideile cu reprezentanții naționali dedicați și alți actori ai ecosistemului. 

Se așteaptă ca acest prim eveniment la nivel înalt să creeze o bază solidă pentru a deveni un forum anual, care să se concentreze în fiecare an pe diferite subiecte legate de inovare și startup-uri.

Agenda detaliată a forumului poate fi găsită aici.

The post Forumul anual EU4Digital al startup-urilor și inovării 2022 appeared first on EU4Digital.